اما چطور این اسباب بازی های به ظاهر ساده، تاثیری چنین شگرف دارند؟
به احتمال زیاد علت این امر استفاده ی همزمان از هر دو نیمکره ی مغز انسان می باشد. نیمکره ی چپ مغز که بخش تحلیلی و آنالیزگری را بر عهده دارد، تمام قطعات پازل را به صورت جداگانه مشاهده کرده و مورد آنالیز قرار می دهد. اما نیمکره ی سمت راست وظیفه ی مرتب کردن قطعات پازل و ارتباط دادن منطقی آن ها با یکدیگر را برعهده دارد.
با این حساب همکاری هر دو نیمکره برای حل کردن پازل مورد نیاز و ضروری ست و یکی نمی تواند به تنهایی و بدون کمک دیگری، بازی پازل را به پایان برساند.
با در نظر گرفتن این واقعیت، هنگامی که فردی در حال درست کردن یک پازل بزرگ است، ارتباطات سریع و پیوسته میان نیمکره های راست و چپ مغز وی ایجاد شده و سلول های مغزی با هم درگیر می شوند. چنین ارتباطاتی توانایی فرد برای یادگیری، درک و یادآوری را به اندازه ی قابل توجهی افزایش می دهند.
علاوه بر این تکمیل یک پازل یا حتی یک تکه بندی موفقیت آمیز، باعث تولید دوپامین که یک ماده ی شیمیایی مفید در مغز برای افزایش بازدهی یادگیری و حافظه است، می گردد.
اتصالات به وجود آمده در هنگام کار روی قطعات پازل تنها به سلول های مغز ما محدود نمی شود.
تمرین هر دو سمت مغز به طور همزمان موجب می شود که مغز از وضعیت بتا به شکل بیداری ذهن به وضعیت تجربه و فعالیت در حال خواب یا رویابینی، یعنی حالت آلفا جهش پیدا کند. بدان معنی که با ایجاد ارتباطات در سطوح عمیق تر، ما به ذهن ناخودآگاه خود ضربه زده و قدرت تمرکز و خلاقیت بالاتری کسب می کنیم.
نیمکره ی چپ مغز منطقی و دنباله در است. در حالی که نیمکره ی راست خلاق، بصری و احساسی می باشد. هنگامی که شما سعی می کنید قطعات پازل را کنار هم قرار دهید، در واقع هر دو قسمت مغز را مهار کرده اید.
وقتی در حال چیدن قطعات پازل هستید و به دنبال تکه های مناسب می گردید، تمام سلول های مغزتان به شدت فعالیت کرده و این فعالیت کارایی و ظرافیت آن ها را افزایش می دهد.
فواید حل پازل برای مغز انسان
فعالیتهای زیادی هستند که انجام آنها برای رشد شناختی مفید است. یکی از این فعالیتها حل پازل است. باوجود آنکه دنیای امروز پر از سرگرمیهای دیجیتال است اما هنوز پازل جایگاه خود را حفظ کرده است. پازل یک بازی مناسب برای هر سنی است و میتواند اوقات فراغت خوبی برایتان رقم بزند. بازی و حل پازل بهطور منظم فواید زیادی دارد و نکات مثبتی در این نوع بازیها وجود دارد. این بازیها دانش عمومی و دایره واژگان را افزایش داده و موجب بهبود مهارتهای منطقی میشود و قدرت مغز را برای استفاده در اهداف آموزشی بالا میبرد.
مزایای حل پازل
همانطور که گفته شد حل پازل فواید بسیار زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• افزایش ادراک بصری
• تمرکز و هماهنگی
• بهبود حافظه
• توسعه تفکر انتقادی
• افزایش تولید دوپامین در مغز
• افزایش خلاقیت
• تحریک مغز
توانایی حل مسئله
انجام پازل باعث تقویت مغز میشود. پازلها میتوانند قوه تخیل افراد را افزایش دهند چون شما نیاز به برنامهریزی و حل مسئله دارید و هرچه پازل جلو میرود احساس رضایت بیشتری در شما ایجاد میشود. توانایی حل مسئله که با بازی پازل به دست میآید برای تمامی افراد درهر سنی مناسب است و از کودک ۳ ساله تا پیرمرد ۱۰۰ ساله میتوانند با این بازی سرگرم شوند. پازل به افراد کمک میکند ذهنشان را فعال نگهدارند. برای والدین این بازی زمان مناسبی را برای سپری کردن با کودک ایجاد میکند بدون آنکه نیازی به تکنولوژی خاصی باشد.
همراهی با خانواده
خانوادههایی که با یکدیگر پازل بازی میکنند، اوقات بسیار شادی را کنار هم سپری میکنند. آنها به وسیله این بازی ارتباط عاطفی بیشتری با یکدیگر برقرار میکنند و حین بازی با هم صحبت کنند. تازه زمانی که شما بازی را تمام میکنید میتوانید آن را به دوستانتان بدهید تا آنها هم بتوانند بازی کنند و این تجربه را بهدست آورند. حتی میتوانید حاصل دسترنحتان را قال بگیرید و به دیوار بزنید.
انتخاب زیاد است
برای انتخاب پازل دستتان باز است و میتوانید همگی با هم درباره تصویری که دوست دارید بسازید، به تفاهم برسید. اگر پازل را برای کودک میخرید به اینکه این بازی موجب توسعه مهارتهای خواندن، استدلال و تطبیق توجه کنید. معمولا کودکان شخصیتهای کارتونی را دوست دارند و بنابراین میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. علاوه بر این، در حال حاضر پازلهای سهبعدی وجود دارد که تعدا قطعات بسیار زیادی دارد و شما میتوانید برای چند ماه برای خودتان سرگرمی دستوپا کنید.
بالا رفتن توانایی فضایی-بصری
افرادی که پازل انجام میدهند معمولا توانایی فضایی بیشتری دارند. کودکانی که پازل انجام میدهند بهتر از بقیه میتوانند اشکال دوبعدی را انجام دهند. براساس مطالعاتی که به تازگی انجام شده کودکانی که پازل بازی میکنند، بهتر از آنهایی که این کار را نمیکنند میتوانند اشکال فضایی را درک کنند. این بازی حتی میتواند به بهبود عملکرد ریاضی کودکان نیز کمک میکند.
حافظه تقویت میشود
مزایای سلامت و اجتمای بازی پازل برای همیشه در طول عمر باقی میماند. درمان شناختی همراه با پازل میتواند به افزایش حافظه و تعامل اجتماعی در بزرگسالان کمک کند. انجام بازی پازل مغز را تشویق به حفظ اطلاعات میکند و این اطلاعات بعدا به مغز کمک میکند اشکال را درست در جای خود به کار ببرد. نکته مهم در بازی پازل حفظ کردن قطعات قبل از به هم ریختن آن است. این اشکال باید در ذهنتان مانده باشد تا هنگام ساختن آن به مشکل برنخورید. همین موضوع به بهبود حافظه شما کمک زیادی میکند.
از آلزایمر جلوگیری میکند
مطالعات نشان داده است افرادی که به طور مرتب از پازل، جدول کلمات متقاطع استفاده میکنند و فعالیت بدنی مناسبی دارند، طول عمر بیشتری داشته و احتمال ابتلا به آلزایمر و از دست دادنه حافظه در آنها کاهش پیدا میکند.
مزیت های جسمی کار با پازل ها
به علاوه چیدن قطعات پازل ها بر سلامت جسمی از جمله کاهش فشار خون، و استرس های پیوسته جلوگیری می کند.
سادگی پازل ها فریبنده است، در حالی که آن ها می توانند به عنوان بزرگترین درمانگرها برای افراد دارای اضطراب و تشویش دائمی ظاهر شوند. مطالعات روانشناختی ثابت کرده اند که حل کردن پازل می تواند منافع درمانی داشته باشد. چرخش قطعات مربوط به تکامل مشکلات احساسی خواهد شد و تلاش برای پیدا کردن قطعه ی مناسب و صحیح، ناآرامی های ذهنی را تسکین می بخشد.
به ویژه درمانگران بیماری اوتیسم، برای به دست آوردن تمرکز لازم در کودکان مبتلا به این بیماری، از مزایای درمانی پازل ها به شدت بهره می برند.
الگوی پازل در جوامع و زندگی روزمره
پازل ها در واقع یک استعاره از زندگی افراد بشر هستند. چالش هایی که اغلب ما در زندگی روزمره مان با آن ها درگیر هستیم، و به نوعی روابط و سلامت روحی و جسمی مان را تحت تاثیر قرار می دهند. این چالش ها می توانند به راحتی به شکل قطعه های پازل دیده شده و بدون این که نقطه ی شروعشان مشخص باشد، نیاز به نظم گرفتن و چیده شدن کنار هم، داشته باشند.
وقتی در حال چیدن یک پازل هستیم، این جسارت را به زندگی واقعی مان تلقین می کنیم که همان طور از سردرگمی دور شده و با قوت گرفتن تمرکز در ضمیر ناخودآگاهمان، به راه حل های واقعی در چالش های زندگی بپردازیم.
در انتها پیشنهاد می کنم برای بهبود وضیعت زندگی خود حتما بخشی از زمان فراغت خود را به بازی با پازل اختصاص دهید.
دیدگاه خود را بنویسید